Normal_1810

DEN HAAG - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag heeft het stedenbouwkundig plan voor de nieuwbouw rondom het HagaZiekenhuis aan de Leyweg Escamplaan goedgekeurd.

Dit plan omvat de uitbreiding van het HagaZiekenhuis, de realisatie van een gezondheidsplein, het ontwikkelen van ongeveer 740 woningen en verschillende parkeervoorzieningen met in totaal circa 2100 plaatsen, zo meldt de gemeente Den Haag.

Voor de uitwerking van de plannen is de gemeente een samenwerking aangegaan met het HagaZiekenhuis en de OntwikkelingsCombinatie Leyenburg (OCL), een samenwerking van Vestia en Proper-Stok (dochteronderneming Heymans N.V.).

Het stedenbouwkundig plan maakt de uitbreiding van het HagaZiekenhuis mogelijk met onder meer nieuwbouw van het Juliana Kinderziekenhuis en de vergroting van de Spoedeisende Hulp.

Daarnaast biedt het plan de ruimte voor ongeveer 740 nieuwe woningen en ongeveer 2100 parkeerplaatsen. Maar ook een gezondheidsplein met zorggerelateerde voorzieningen zoals bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk, kinderdagverblijf en op gezondheid gerichte winkels.

Daarnaast kan met dit plan de Apotheek Haagse Ziekenhuizen uitgebreid en verplaatst worden. Dit alles moet leiden tot een optimale combinatie van zorg en wonen voor de hele regio. Volgens de huidige planning start de bouw in 2013.

Woningbouw
Er komen verschillende types woningbouw. Het gaat om zowel koop- als huurwoningen; eengezinswoningen en appartementen in het duurdere, middeldure en goedkope segment. Dertig procent van alle woningen bestaat uit sociale huurwoningen.

Ten opzichte van eerdere plannen worden er meer eengezinswoningen gerealiseerd. De woningbouw heeft verschillende hoogtes langs de Leyweg en Escamplaan.

De Leyweg wordt met 15 meter verbreed tot 70 meter. Daar komt ook de wat hogere bebouwing met een hoogte tussen de 20 en 50 meter. Op de hoek van de Leyweg en de Escamplaan komt een appartementencomplex van 50 tot maximaal 70 meter.

Krachtwijkenprogramma
De gemeente Den Haag, HagaZiekenhuis en de Ontwikkelingscombinatie OCL zijn sinds 2004 betrokken bij de plannen. In 2008 is het project opgenomen in de Raamovereenkomst Krachtwijken omdat de plannen voor het gebied een belangrijke bijdrage levert voor de vernieuwing van Den Haag Zuidwest.

Met deze plannen wordt verder inhoud gegeven aan de voorzieningen in het stadsdeel en de Leyweg in het bijzonder. De nieuwbouwplannen leveren behalve een belangrijke economische impuls naar verwachting ook circa 400 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Geschiedenis
In 2007 is er met omwonenden en de buurt gesproken over de toenmalige plannen. Het voorgestelde woningaantal van 900 leidde tot vragen over onder andere de hoogte van de woningbouw, de toename van het verkeer en parkeren.

Daarom zijn de plannen opnieuw bekeken en is besloten ongeveer 150 woningen minder te bouwen. Daarnaast heeft het Sophia Revalidatiecentrum besloten haar nieuwbouw niet meer naast het HagaZiekenhuis te realiseren maar op een andere locatie in Den Haag Zuidwest.

Het stedenbouwkundig plan is in lijn met eerdere besluiten van de gemeenteraad. Het college heeft nu ook een oplossing gevonden om het plan financieel mogelijk te maken.

De samenwerking die de gemeente voor dit project is aangegaan treedt in werking zodra de gemeenteraad van Den Haag de begroting heeft vastgesteld. Dit besluit over de gemeentebegroting vindt plaats op 3 november.

Fasering
Het stedenbouwkundig plan wordt gefaseerd uitgevoerd. De locatie is opgedeeld in vijf plangebieden, die onafhankelijk van elkaar worden ontwikkeld. Voor de nieuwbouw van de Spoedeisende Hulp en de Apotheek Haagse Ziekenhuizen is inmiddels een bouwvergunning aangevraagd.

Planning / inspraak
Woensdag 14 september organiseren het HagaZiekenhuis, Apotheek Haagse Ziekenhuizen, de gemeente Den Haag en OCL samen een inloopbijeenkomst. Ook wordt het overleg met de klankbordgroep gecontinueerd.

Na de vaststelling van het plan in de gemeenteraad gaat de gemeente zich richten op de voorbereidingen tot het wijzigen van het bestemmingsplan. Hier zit een formele inspraakprocedure aan vast waar zienswijzen op ingediend kunnen worden.