Normal_1939

UTRECHT – De ingrijpende renovatie van het ministerie van Financiën in Den Haag is uitgeroepen tot het beste pps-voorbeeldproject van de afgelopen tien jaar.

Het consortium Safire, met Strukton, Burgers Ergon, ISS, Dutch Infrastructure Fund en Meyer en Van Schooten Architecten, nam op 7 september de PPS Award 2011 in ontvangst uit handen van minister Melanie Schultz van Haegen.

Deze prijs is een initiatief van Building Business en IPFA (International Project Finance Association). De PPS Award 2011 is toegekend aan het consortium Safire én de publieke opdrachtgevers (Rijksgebouwendienst en ministerie van Financiën).

De overige genomineerden waren de Afvalwater Haagse Regio en de A59. Volgens de jury, onder voorzitterschap van Ed Nijpels, komt de hoofdprijs het meest toe aan de renovatie van het ministerie van Financiën.

Dit wordt gezien als een echt doorbraakproject. ‘Er is sprake van een omkering: investeren in het gebouw om de exploitatie goedkoper te maken. Er is geld bespaard op het project en het heeft de markt voor huisvestingsprojecten geopend.’

Het Financiëngebouw is in amper twee jaar tijd (2007-2008) getransformeerd van een gesloten en moeilijk toegankelijk gebouw, in een modern, transparant, flexibel en duurzaam ministerie.

Het is een goed voorbeeld van hergebruik waarbij het verleden niet is uitgepoetst, de toekomst doorslaggevend is en de gebruiker centraal staat. De bouw is tijdig en binnen budget opgeleverd en de architectonische kwaliteit is gehandhaafd.

De Rijksgebouwendienst en Safire bv hebben voor dit project een DBFMO-overeenkomst getekend. Safire is niet alleen verantwoordelijk voor ontwerp, bouw en financiering, maar ook voor de exploitatie, onderhoud, facilitaire dienstverlening en energielevering voor 25 jaar.
 
Standaarden en organisatie ontwikkeld
Het is het eerste pps-project voor de rijkshuisvesting en is hiermee richtinggevend voor lopende en toekomstige projecten. Voor dit project zijn nieuwe standaarden ontwikkeld (w.o. DBFMO-contract, outputspecificatie, betalingsmechanismen, monitoringssysteem) die zijn toegepast bij andere huisvestingsprojecten. Daarnaast is ervaring opgedaan met het inrichten van de juiste ontwikkel- en dienstverleningsorganisatie voor dit soort projecten
 
Intensieve samenwerking
Rogier Joosten, SPC manager Safire: ‘De belangrijkste hindernis bij dit project is het feit dat het een pilot betreft. Dit vraagt een volledig andere manier van werken, denken én een intensieve samenwerking tussen de partijen.

Het proces en de gebruikte producten waren nieuw. Het succes van het project is grotendeels te danken aan de geweldige inzet en investering van de verschillende projectteams en de gedeelde drive om het met elkaar tot een succes te maken. Ook de financiers die hun nek durfden uit te steken, verdienen alle lof.’

De intensieve samenwerking met de publieke opdrachtgevers is hierbij essentieel. ‘Niet alleen tijdens de realisatiefase, maar ook nu we operationeel zijn, is het vertrouwen van de opdrachtgever in de samenwerking van groot belang.

Dat biedt de kans om te leren en onze dienstverlening te perfectioneren. Die leerervaring komt goed van pas bij andere pps-projecten. Deze waardering komt dan ook alle betrokken partijen toe’, aldus Joosten.

© Nationale Bouwgids