AMSTERDAM - Het onveilig gebruik van machines is een structureel probleem en leidt jaarlijks tot zo'n 35 ongevallen in de houtsector.
Om het aantal ongevallen door het onveilig omgaan met machines terug te dringen, starten zes sociale partners in de houtbranche gezamenlijk de campagne 'Hou 't veilig'. Een nieuw rapport van de arbeidsinspectie, dat vandaag verschijnt, laat zien dat het helpt om aandacht te besteden aan machineveiligheid.
De campagne duurt anderhalf jaar en loopt van 26 september 2011 tot en met februari 2013. Met de pay-off 'Met jou zou ik wel eens een plankje willen zagen' brengt de houtbranche het belang van machineveiligheid onder de aandacht op de werkvloer.
Stickers, posters, een prijsvraag en de website www.houtveilig.nl worden ingezet om medewerkers op het belang van machineveiligheid te wijzen. Onveilig gebruik van machines gebeurt vaak om sneller te kunnen werken. Zo worden er regelmatig beschermkappen weggehaald of worden er verkeerde snijgereedschappen gebruikt.
"Nog altijd gebeuren er onnodig ongelukken door het onveilig gebruik van machines. 35 ongevallen per jaar, zijn er 35 teveel. Met deze campagne gaan wij de risico's van onveilig werken onder de aandacht brengen en ondersteunen we bedrijven bij het doorvoeren van concrete verbeteringen.
Als het aan ons ligt, is machineveiligheid in 2013 een vanzelfsprekendheid", aldus Frans de Boer, Secretaris Sociale - en Technische Zaken bij de VVNH.
Werknemers en werkgevers krijgen praktische tips & tricks aangereikt, via een nieuwsbrief en vakmedia worden ervaringen uitgewisseld en intermediairs worden ingezet om de campagne extra ruchtbaarheid te geven.
Er wordt een speciaal lesprogramma ontwikkeld om te laten zien dat machineveiligheid helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. In tegendeel, het ast bij goed vakmanschap.
Aandacht besteden aan veiliger werken helpt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de arbeidsinspectie dat vandaag bekend gemaakt wordt. Inspecteurs troffen in 2011 bij meer dan de helft van de eerder bezochte bedrijven structurele verbeteringen aan op de geïnspecteerde onderwerpen.
Bij 55% van de bedrijven die in 2009 de Arbowet overtraden, werden opnieuw overtredingen geconstateerd, die voor bijna de helft te maken hadden met machineveiligheid. De overtredingen waren minder ernstig dan in 2009.
"Bedrijven waar de inspectie al eerder langskwam, geven nu betere resultaten. Bovendien geven bedrijven aan dat kennisgebrek een belangrijke factor is. Ik heb daarom goede hoop dat de campagne van de sociale partners gaat helpen om het aantal ongevallen te verminderen", zegt John Broere van de Arbeidsinspectie.
"Werknemers in de hout-, timmer- en meubelindustrie lopen dagelijks risico op ongevallen door het gebruik van machines. Er gebeuren niet vaak ongelukken, maar de gevolgen zijn meestal groot. Ieder ongeluk dat we kunnen voorkomen door deze campagne is de moeite waard", aldus Coen van der Veer, FNV Meubel & Hout.
De campagne Hou 't veilig is een initiatief van onder andere de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) en de Houtverwerkende industrie (HVI). Om het onveilig gebruik van machines een halt toe te roepen, hebben zij de handen ineen geslagen. Samen gaan ze zorgen dat machineveiligheid een goede gewoonte is in 2013.
© Nationale Bouwgids