AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in het omvangrijke vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) werkstraffen en celstraffen tot 7 jaar geëist.
Hoofdverdachte Jan van V. verdwijnt als het aan het OM ligt het langst achter de tralies. De elf verdachten hebben de gedupeerde bedrijven volgens het OM voor vele tientallen miljoenen euro's opgelicht. "Ze hebben een totaal gebrek aan spijt en inzicht", aldus het OM.
Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.
Manipulator
"Van V. is de grootste manipulator van allen. Een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien", aldus de officier van justitie. "Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen", aldus de officier.
"Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk." De felle opstelling van het OM in het vastgoedfraudeproces en de hoogte van de strafeisen waren "volstrekt voorspelbaar". Dat zei advocaat Willem Koops van hoofdverdachte Jan van V. dinsdag in een reactie. "Ik had niet anders verwacht."
Cees H.
Van V.'s baas bij het Bouwfonds Cees H. krijgt als het aan het OM ligt 4 jaar cel en een boete van 300.000 euro voor zijn bv Cristel Vastgoed. "H. leek een achtenswaardig burger, maar maakte de fraude mogelijk door Van V. de vrije hand te geven", aldus het OM.
Olivier L.
Tegen voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling Olivier L. eiste het OM 5 jaar cel. Hij misbruikte zijn sleutelpositie op een schandalige manier, zei de officier van justitie. "Zonder hem was het nooit gelukt zo enorm veel geld uit Bouwfonds weg te pompen", aldus de officier.
L. hield tot het einde vol dat hij niets fout heeft gedaan. Maar hij was volgens het OM een van de leiders van de criminele organisatie en op de hoogte van alle geldstromen. "L. zorgde ervoor dat bij Bouwfonds alles boekhoudkundig klopte", aldus de officier. "Hij zorgde voor valse papieren en dekte alles toe."
Will F.
Ook Will F. hoorde 5 jaar cel eisen. F. is voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds.
"F. was vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken", aldus het OM. Zijn opvolger bij Philips Rob L. moet van het OM 3 jaar de cel in. Voormalig accountant Eric F. zou volgens het OM 4 jaar moeten brommen.
Diederik S., de opvolger van Van V. bij Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, hoorde 3 jaar cel eisen. Ex-accountant Jan Steven M. wacht als het aan het OM ligt dezelfde straf.
Ritselaar
Tegen "ritselaar" Jack del C. eiste het OM 2 jaar cel en 300.000 euro boete voor zijn bv Solid Brick. Tussenpersoon Jimmy K. moet van het OM een werkstraf van 240 uur doen. Het OM eist een boete van 15.000 euro voor zijn bv. Bankier Frits van H. krijgt als het aan het OM ligt een werkstraf van 60 uur.
Veertien verdachten
Na een lang voortraject begon de rechtbank in Haarlem in maart van dit jaar met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen veertien verdachten. Als gevolg van een wraking moet het proces tegen twee verdachten - Hans van T. en Dennis L. - echter opnieuw. Het proces tegen de ernstig zieke hoofdverdachte Nico V., een aangetrouwde oom van Jan van V., werd voor onbepaalde tijd aangehouden.