ALKMAAR (ANP) – Ondergrondse gasopslag in de Bergermeer bij Alkmaar leidt niet tot een groter risico op aardschokken in de omgeving dan eerdere studies hebben aangetoond. Ook wordt de kracht van aardschokken niet groter dan 3,9 op de schaal van Richter.
Dit staat in een rapport van de stichting Advisering Bestuursrechtspraak, die advies uitbrengt aan de Raad van State. Exploitant Taqa Energy maakte het rapport woensdag openbaar.
De Raad van State liet begin augustus alle voorbereidingen voor de gasopslag stilleggen vanwege de onduidelijke gevolgen voor de veiligheid in de omgeving. De Raad schakelde de stichting Advisering Bestuursrechtspraak vervolgens in voor het doen van nader onderzoek.
In de rapportage stellen de onderzoekers dat eerdere studies naar aardbevingen door de gasopslag in de Bergermeer consistent zijn in de bevindingen. Aardschokken zijn weliswaar onvermijdelijk, maar komen de in Nederland aanvaardbaar geachte maximale kracht van 3,9 op de schaal van Richter niet te boven.
De onderzoekers concluderen wel dat in het goedkeuringsbesluit van de minister geen gemiddelde minimale druk is voorgeschreven. Als het veld vanwege een gunstige gasprijs wordt leeg geproduceerd, verhoogt dit de kans op aardschokken. Volgens exploitant Taqa Energy is dit echter niet aan de orde.
Het rapport stelt verder dat terecht wordt gevreesd voor ernstige geluidsoverlast in de twee jaar die de voorbereiding op de gasopslag duurt, zowel ’s nachts als overdag. De hinder verdwijnt als het veld in gebruik is. De schade aan de natuur wordt voldoende gecompenseerd, aldus het onderzoek.
Taqa Energy reageerde woensdagmorgen verheugd op de uitkomsten. Het bedrijf zet de voorbereidingen voort in afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State. De gemeente Bergen, die zich als enige overheidsinstantie nog verzet, kon inhoudelijk nog niet reageren.
De gasopslag in Bergemeer moet een van de grootste in West-Europa worden en is onderdeel van de Nederlandse ambitie uit te groeien tot de ’gasrotonde’ voor Europa.