ALMERE - "Vandaag maken we de geschiedenis van de stad. Het is nu nog een zandvlakte en straks kunnen vast op een You Tube-filmpje zien hoe wij hier met elkaar een toost uitbrengen op de start van de bouw van het centrum van Homeruskwartier", zo zegt wethouder van Almere Adri Duivesteijn.
"Veel centra in oude wijken kennen een centrumgevoel dat in nieuwe centra vrijwel niet bestaat. Dat komt omdat die nieuwe wijken worden gebouwd door traditioneel ontwikkelende partijen en dat geeft een heel voorstelbaar assortiment aan huurders."
"Veelal ontbreekt de kleinschaligheid en de diversiteit. In het nieuwe centrum van het Homeruskwartier komt die kleinschaligheid en diversiteit er wel omdat het intiatief bij bouwgroepen en ondernemers zelf ligt".
Wethouder Adri Duivesteijn sprak deze woorden afgelopen vrijdag aan het einde van een wandeling die toekomstige bewoners en ondernemers door hun - nu nog lege - nieuwe centrum maakten. De wandeling voerde langs projecten die in de komende tijd in het centrum worden gebouwd.
Bij het project Campus Homerus, een gebouw met 25 appartementen - verrichtte een van de bewoners samen met de wethouder de start van de bouw door met een graafmachine het eerste gat te graven.
Deze starthandeling symboliseerde het begin van de ontwikkeling van het centrum van de nieuwe wijk. Naast Campus Homerus begint in de komende tijd ook de bouw van onder anderen een ‘doe-het-zelf’-winkel, een winkel gespecialiseerd in tropische levensmiddelen, een optometrist, een basisschool en een Hindoestaans cultureel centrum.
Ook wethouder Ben Scholten (Economsche Ontwikkeling) en Marco de Kat, fractieassistent van Leefbaar Almere en intiatiefnemer van de motie ÍkbouwmijnwinkelinAlmere' benadrukten het belang van diversiteit en kleinschaligheid voor de economische ontwikkeling van het centrum.
De feestelijke bijeenkomst eindigde met het Eerste Bouwersdiner, een blijk van waardering van het gemeentebestuur voor het lef en doorzettingsvermogen van de eerste initiaitiefnemers in het Homeruskwartier.
© Nationale Bouwgids