UTRECHT - Utrecht ging de uitdaging aan om binnen tien weken een nieuw schoolgebouw neer te zetten. Dat is gelukt dankzij een unieke bouwmethode.
Omdat veel voorwerk in de fabriek gebeurde, kon bouwer Jan Snel razendsnel een nieuw gebouw realiseren voor de basisschool aan de Ridderlaan in Hoograven. Vrijdag 11 november om 11.00 uur verricht wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp in aanwezigheid van Utrechts Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) de officiële opening en onthult hij de nieuwe naam van basisschool J.W. van de Meene: Blauwe Aventurijn.
Het schoolbestuur PCOU (Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht) en de gemeente Utrecht gaven op donderdag 11 augustus 2011 het startschot voor de nieuwbouw van de basisschool J.W. van de Meene. Half oktober werd het gebouw opgeleverd.
Voor het eerst in Utrecht is gekozen voor een zogenoemd modulair bouwsysteem waarbij er veel wordt voorbereid in de fabriek (prefabricatie). De bouw is een gezamenlijke proef van de gemeente Utrecht, schoolbestuur, schooldirectie, kinderopvangorganisatie Ludens, aannemer Jan Snel en JHK Architecten.
Anders bouwen
Het gebouw voldoet aan alle moderne eisen die ook bij traditionele bouw worden gesteld en heeft een levensduur van ongeveer veertig jaar. Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp: "Samen met de schoolbesturen werkt de gemeente hard aan het realiseren van nieuwe scholen in Utrecht.
Met dit bouwsysteem kunnen we in korte tijd een kwalitatief hoogwaardig nieuw schoolgebouw neerzetten. Als de evaluatie hiervan positief is, kan dit betekenen dat we vaker op deze wijze scholen gaan bouwen."
Innovatief
Het innovatieve modulair bouwen heeft veel voordelen. Allereerst zijn leerlingen en leerkrachten van de school en buitenschoolseopvang-aanbieder Ludens slechts twee maanden elders gehuisvest en sinds kort weer terug op hun vertrouwde locatie in het nieuwe gebouw.
Dat is prettig voor de gebruikers, maar ook financieel gunstig door de besparing op kosten voor tijdelijke huisvesting. Daarnaast is de periode van (geluids)overlast voor bewoners nabij de school beperkt tot twee maanden, terwijl de bouw bij een traditionele werkwijze ongeveer een jaar duurt.
Het nieuwe schoolgebouw voldoet aan alle moderne eisen, heeft een goed binnenklimaat en krijgt een ecologische tuin voor 'natuurlijk' leren.
Nieuwe naam
Een nieuw gebouw vraagt ook om een nieuwe naam voor de school. De J.W. van de Meeneschool heet voortaan Blauwe Aventurijn, vernoemd naar een edelsteen die ervoor staat het beste uit jezelf te halen.
© Nationale Bouwgids