AMSTERDAM - Een berg bouwen in Nederland? Het zal inmiddels bekend zijn dat dat geen grap is maar een serieus project. De afgelopen drie maanden hebben allerlei deskundigen het plan op hoofdlijnen uitgewerkt.
Bijna honderd bedrijven hebben daaraan meegewerkt. Het gaat daarbij om architecten, ingenieurs, geologen, meteorologen, financiers, vastgoeddeskundigen, banken, verzekeraars, baggeraars, universiteiten, vervoersdeskundigen etc.
De voorlopige conclusie is dat het kan, een berg van twee kilometer hoog bouwen in Nederland. Daarom is in oktober dit jaar de De Stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er opgericht.
Deze stichting zal de komende anderhalf jaar aan derden opdrachten verstrekken om het concept van de berg verder uit te werken. Om dat onderzoek te financieren geeft de stichting 20.000 certificaten uit van 50 euro elk.
Als de berg wordt gebouwd kunnen die certificaten met een aantrekkelijke premie (25%) worden geruild voor aandelen in de berg. De afgelopen dagen zijn al vele honderden certificaten verkocht.
Meer informatie over de berg en de certificaten: zie www.diebergkomter.nl Daar staan ook een lijst van deelnemende bedrijven, presentaties en artikelen over de berg.
Over het concept van de berg bestaan hier en daar misverstanden. Het gaat niet om een berg zand van twee kilometer hoog met als enige functies een wielrenroute naar boven en een skibaan naar beneden.
Het kansrijke concept dat er nu ligt gaat uit van grootschalige en volledig duurzame productie van energie, water en voedsel in enorme, holle ruimtes. De berg is een metafoor voor het grootste innovatieplatform van Nederland.
Het ontwerp, de bouw en exploitatie van de berg zal een enorme stimulans geven aan het bedenken van innovatieve oplossingen voor de grote problemen van de toekomst op het gebied van energie, water en voedsel. En daarom zijn en worden tal van innovatieve bedrijven, op duurzaamheid gerichte financiers, onderzoekers en grote banken betrokken bij het project.
De drie kernwaarden zijn duurzaamheid, innovatie en sport. Volgens de eerste berekeningen is bouw en exploitatie van de berg mogelijk met energie- en voedselproductie, waarbij aan de buitenkant onroerend goed wordt ontwikkeld.
En inderdaad, als je dat allemaal op grote schaal doet krijg je iets dat hoog genoeg is om er tegenop te fietsen of om vanaf te skieen. Dat de berg meer dan 200 miljard gaat kosten is een fabeltje. Minder dan een kwart daarvan zou moeten kunnen.
Dat de bouw van een berg aan de zuid-westkant ervan voor meer regen zorgt, is juist. Maar die regen valt een paar kilometer rondom de voet van de berg, zo is uit meteorologisch onderzoek gebleken.
Dat het klimaat van heel Nederland verandert, is onzin. Er zijn momenteel ca 15 mogelijke locaties in beeld (zie onze website). De komende anderhalf jaar wordt onderzocht welke locaties en welke bouwtechnieken de meeste kans maken.
Het idee van een berg in Nederland is eind juli dit jaar geopperd door wielerjournalist Thijs Zonneveld van Dagblad De Pers. Hij was zeker niet de eerste die daarmee kwam.
Maar wel degene die tot nu toe hardnekkig heeft doorgezet en er alles aan zal doen om de berg te realiseren. Hoewel het project wordt gesteund door Dagblad De Pers, staat het los van de krant.
via Nieuwsbank
© Nationale Bouwgids