DEN HAAG (Novum) - De deeltijd-WW had maar een miniem positief effect op de werkloosheid tijdens de recessie in 2009. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
De Nederlandse economie kromp tijdens de recessie ruim twee jaar geleden met 3,5 procent, maar de werkloosheid liep destijds maar met 1,6 procentpunt op. Die onverwacht lage stijging kwam volgens het CPB doordat bedrijven arbeid 'hamsterden'.
De bedrijven hadden net een periode van schaarste aan goede arbeidskrachten achter de rug, en wilden de net geworven medewerkers niet kwijt. Omdat er ook financiële ruimte voor was, hielden de bedrijven het personeel ook in slechte tijden in dienst.
Andere verklaringen op de lage stijging van werkloosheid, zoals de deeltijd-WW, hadden maar een klein effect volgens het CPB. Op het hoogtepunt maakten bijna veertigduizend personen gebruik van deze regeling, waarbij werknemers voor een deel van hun werktijd een werkloosheidsuitkering kregen.
Hierdoor werd het werkloosheidspercentage slechts met 0,1 tot 0,2 procentpunt gereduceerd, becijferde het CPB. Ook het idee dat zelfstandigen niet werkloos werden omdat zij een forse daling van hun inkomen accepteerden, is volgens het planbureau onjuist.
De inkomensdaling van zelfstandigen was tijdens de recessie niet opvallend groot. Verschillende partijen zoals werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en vakcentrale FNV pleitten afgelopen week voor herinvoering van de deeltijd-WW.
De regeling moet met name bouwbedrijven helpen te overleven tijdens de huidige periode van economische krimp. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gaf woensdagavond aan geen deeltijd-WW te willen. Hij wil eerst onderzoeken of sprake is van een crisis en of de deeltijd-WW dan het beste middel is om dit tegen te gaan.