AMSTERDAM - Zeventig bouwplaatsmedewerkers en middenkaderfunctionarissen hebben zaterdag 26 november een vakdiploma gekregen.
Zij hebben dit behaald, op basis van hun werkervaring, via de EVC-centra Bouw & Infra. De kandidaten kwamen uit alle hoeken van het land samen in Harderwijk voor een officiële bijeenkomst.
Sommige kandidaten namen hun eerste diploma in ontvangst na meer dan dertig jaar werkzaam te zijn in de bouw- en infrasector. Via de EVC-centra Bouw & Infra kunnen werknemers in de sector op basis van hun werkervaring hun vakdiploma halen.
Met begeleiding van een evc-adviseur verzamelen werknemers bewijzen van hun werkervaring. Een vakdeskundige beoordeelt die bewijzen en voert een eindgesprek met de werknemer.
De vakdeskundige en een onafhankelijk beoordelaar adviseren of de werknemer in aanmerking komt voor het diploma of dat hij eerst aanvullende scholing moet volgen. Toch hoeft een diploma niet het doel te zijn.
De werknemer krijgt in ieder geval een ervaringscertificaat waarop staat welke kennis en kunde hij heeft. Als diplomering wél een wens is, dan kan het aanvullende onderwijsprogramma korter, omdat er op basis van de evc-rapportage vrijstellingen gegeven kunnen worden.
Regelmatig is het resultaat van een evc zo volledig dat het ervaringscertificaat meteen kan worden omgezet in een officieel mbo-diploma. Hoewel het traject voor werknemers in de bouw en infra volledig betaald wordt door de bedrijfstak, is evc nog lang niet bij iedereen bekend.
Het behalen van een ervaringscertificaat heeft voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Werknemers kunnen met een ervaringscertificaat hun marktwaarde laten stijgen. Het maakt ervaring zichtbaar die thuis of tijdens het werk is opgedaan.
Daarmee versterkt een werknemer zijn positie op de arbeidsmarkt. Ook kan een werknemer vrijstellingen krijgen voor mbo- of hbo-opleidingen om promotie te maken.
Voor de werkgever is het een voordelige methode om ervaring en kwalificaties van werknemers zichtbaar te maken, risico's te beheren en het is motiverend voor werknemers. Meer informatie over het evc-traject is te vinden op www.evc-centra.nl .
De EVC-centra Bouw & Infra zijn een zelfstandig onderdeel van Fundeon. Fundeon is het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw- en infrasector.
Haar belangrijkste taken zijn om het onderwijs en de bouwarbeidsmarkt op elkaar af te stemmen, om instroom en behoud van personeel in de sector te bevorderen, om scholen, werkgevers en werknemers te adviseren, en om het sectorale subsidiebeleid uit te voeren.
© Nationale Bouwgids