AMSTERDAM (ANP) - De verbouwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt niet onderzocht met een raadsenquête.
De oppositiepartijen D66, SP, CDA en Red Amsterdam dienden woensdag een voorstel voor zo'n onderzoek in, maar dat kreeg geen meerderheid. Zo'n enquête is een zeer zwaar middel, waarbij de raad zelf een commissie instelt die onderzoek doet en betrokkenen - eventueel onder ede - hoort.
Het is al langer bekend dat de verbouwing van het Stedelijk langer duurt en meer kost dan aanvankelijk gepland. Uit een recente reeks artikelen in Het Parool rees bovendien het beeld dat de gemeente het project niet onder controle had.
Dat was reden voor de vier partijen om verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (cultuur, PvdA) ter verantwoording te roepen.
Hoogste tijd
"Wat nu blijkt, is dat de bouw van het Stedelijk vanaf het moment dat we eraan begonnen geen enkel moment onder controle was", aldus fractievoorzitter Laurens Ivens van de SP. "Het is echt de hoogste tijd om de onderste steen boven te krijgen en lessen te trekken."
Het voorstel van de oppositiepartijen kreeg echter geen steun. Andere partijen vinden zo'n onderzoek onnodig. Gehrels heeft namelijk al aangekondigd met een evaluatie te komen, als het museum weer open is. Zij vinden bovendien dat nu alle energie moet worden gestoken in het afmaken van het project en (nog) niet in het onderzoeken daarvan.
Juist geïnformeerd
D66, SP, CDA en Red Amsterdam wilden onder meer van Gehrels weten of zij de raad altijd juist heeft geïnformeerd. Volgens de wethouder is dat absoluut het geval. "Ik heb u stap voor stap meegenomen."
Het oude gedeelte van het Stedelijk werd de afgelopen jaren gerenoveerd en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuw deel. Toen die werkzaamheden in 2007 begonnen, bedroeg het prijskaartje 107 miljoen euro. Inmiddels staat de teller op 127 miljoen. Het museum had in 2009 weer open moeten gaan, maar dat wordt komende zomer.