Normal_3128

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse chemiesector heeft steeds meer last van de schuldencrisis. Het wordt moeilijker om stijgende grondstofkosten door te berekenen en investeringen worden in toenemende mate uit- of afgesteld.

Dat bleek vandaag tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Voorzitter Werner Fuhrmann van de brancheorganisatie zou graag zien dat er nog voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk een oplossing voor de crisis komt.

"Als het besluit daarna valt, ben je in ieder geval 6 maanden verder.'' De Franse president wordt gekozen in twee rondes, op 22 april en 6 mei 2012. VNCI maakte eerder op de dag bekend dat de omzet in het derde kwartaal met 11 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Die omzetgroei was voornamelijk te danken aan hogere verkoopprijzen, die op jaarbasis 15 procent toenamen. De rek is er nu echter uit.

"Bedrijven merken dat ze de gestegen grondstofprijzen moeilijker kunnen doorberekenen.'' Dat heeft volgens Fuhrmann alles te maken met de ,,macro-economische situatie'' ofwel de schuldencrisis.

De chemiesector is grotendeels afhankelijk van de export, waardoor het van groot belang is dat de euro gered wordt. Het eventuele uiteenvallen van de eurozone is een ,,enorm risico'', aldus Fuhrmann.

Ongeveer twee derde van de Nederlandse productie wordt binnen de eurozone verkocht. Het restant gaat voor het grootste deel naar de Verenigde Staten. China importeert een fractie van de totale productie, maar na een enorme groeispurt is het land inmiddels vooral een exporteur.

"Europa was jarenlang de leidende regio op het gebied van chemie. Die rol heeft China inmiddels overgenomen", aldus Fuhrmann. Europa had 30 procent van de wereldmarkt in handen. Dat is gedaald naar 21 procent.

Het marktaandeel van de VS is afgenomen van ,,hoog in de 20'' naar 20 procent. China neemt nu 23 procent van de markt voor zijn rekening, bijna een verviervoudiging van de 6 procent een paar jaar geleden.

De Nederlandse chemiesector is goed voor 2,5 procent van de wereldmarkt ofwel een omzet van 50 miljard euro. De chemiesector is door het huidige kabinet aangewezen als een van de negen topsectoren.

In lijn daarmee richten de chemiebedrijven zich vooral op innovatie en duurzaamheid. Ook hier is de sector voor een groot deel afhankelijk van de politiek. Zo moeten er bijvoorbeeld wereldwijd afspraken worden gemaakt over de uitstoot van CO2 om een 'level playing field' te creëren.

De visie van de VNCI op de rol van de chemie als topsector in de jaren 2030 tot en met 2050 wordt op 20 januari onthuld.