ALKMAAR - Vrijdag 13 januari om 13.00 uur slaat de Alkmaarse wethouder mevrouw Anjo van de Ven van Cultuur de eerste paal van de nieuwbouw achter het Centrum voor Kunst en Erfgoed.
Zij doet dit samen met gedeputeerde mevrouw E. Sweet van de provincie Noord-Holland en vertegenwoordigers van het Regionaal Archief en woningbouwcorporatie Van Alckmaer voor Wonen.
Ook afgevaardigden van de ontwerpende en uitvoerende partijen zijn hierbij aanwezig. De nieuwbouw bestaat uit het depotgebouw van het Regionaal Archief en 19 starterswoningen van woningbouwcorporatie Van Alckmaer voor Wonen.
Het depotgebouw is gevormd als een boekensteun, die met de hoge kant iets van het monumentale voorgebouw van de voormalige ambachtsschool af komt te staan. Tussen het depotgebouw en het monument komt een glazen corridor, die de beide gebouwen met elkaar verbindt.
Direct tegen de lage kant van de boekensteun komen starterswoningen, zodat het lage dak van het depotgebouw als binnenstraat kan dienen voor de woningen. Ook worden woningen gebouwd aan de kop van het complex aan de Staringhstraat. Woningcorporatie Van Alckmaer voor Wonen gaat deze woningen verhuren.
Schroefpalen
De fundering wordt gevormd door zogenaamde schroefpalen. Deze worden gebruikt in situaties waar het heien van palen schade kan toebrengen aan de omliggende bebouwing. De wethouder van Cultuur verricht de officiële handeling in het bijzijn van de omwonenden.
Wethouder Anjo van de Ven van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA): "Het Centrum voor Kunst en Erfgoed vormt als ‘Cultuurverzamelgebouw’ een verrijking voor de stad èn regio. De ambachtsschool is een mooi voorbeeld van herbestemming waarin oud en nieuw samenkomen. De nieuwbouw is de laatste fase in de realisering en maakt de Ambachtsschool tot een gebouw om trots op te zijn."
Duurzaamheid
Het enorme archiefdepot wordt met beton en isolatie zodanig gebouwd dat met een minimum aan energie een constante temperatuur en vochtigheid kan worden gehandhaafd. Daarbij is die kleine hoeveelheid energie ook nog eens afkomstig van een installatie met warmte-koudeopslag (WKO).
Hiermee wordt in de zomer opgewarmde lucht opgeslagen en gebruikt voor verwarming in de winter en wordt de in de winter afgekoelde lucht gebruikt voor koeling in de zomer.
Op die manier wordt het gehele gebouw, waarin allerlei brandstofbesparende voorzieningen zijn aangebracht, duurzaam verwarmd en gekoeld. Als alles volgens planning verloopt, wordt de nieuwbouw, inclusief de woningen, in februari 2013 opgeleverd.
© Nationale Bouwgids