Normal_4226

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zo'n 9 miljard euro bezuinigen als het volgend jaar aan de Europese eis wil voldoen dat het begrotingstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag zijn.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat het tekort in 2013 uitkomt op 4,5 procent van het bbp. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Bij een tekort van 4,5 procent gaat het om zo'n 28 miljard euro. Voor 2014 voorziet het CPB een tekort van 4,1 procent, voor 2015 3,3 procent. Het kabinet had bij zijn aantreden de doelstelling om aan het einde van de regeerperiode het begrotingstekort zover mogelijk te hebben weggewerkt.

De raming van het CPB is negatiever dan de laatste in december vorig jaar, maar het planbureau ziet wel verbetering in de toekomst. Volgens het CPB trekt de economie na dit jaar aan. Zo wordt er volgend jaar een economische groei verwacht van 1,25 procent in 2013. De werkloosheid wordt in 2013 geschat op 6 procent, oftewel zo'n 545.000 personen.

Uit de cijfers blijkt dat de economische groei deze kabinetsperiode gemiddeld uitkomt op 1 procent. Dat is een kwart lager dan waar het kabinet van is uitgegaan. De oorzaak ligt in de huidige economische tegenwind. Het begrotingstekort komt hierdoor aan het einde van het regeerperiode 16 miljard hoger uit dan gedacht.

Naast de Europese begrotingsafspraken hebben de regeringspartijen VVD en CDA bij het aantreden van het kabinet met gedoogpartner PVV ook eigen strenge begrotingsregels vastgelegd. Die schrijven voor dat er ingegrepen moet worden zodra er bij het begrotingssaldo meer dan 1 procent van het bbp wordt afgeweken van het pad dat is uitgestippeld bij het aantreden van het kabinet. Bij de start van het kabinet werd gerekend op een tekort van 1,8 procent in 2013.

Vanaf maandag zullen onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zich voor minimaal 3 weken terugtrekken in het Catshuis om te onderhandelen over extra ingrepen.