Normal_5011

DEN HAAG (Novum) - De overheid moet een tandje bijzetten op het gebied van hernieuwbare energie. Met de voorgenomen maatregelen van het kabinet-Rutte en het Kunduz-akkoord wordt het afgesproken aandeel groene energie niet gehaald. Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een woensdag verschenen rapport.

Het aandeel energie opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa neemt zoals het er nu uitziet toe met zeven tot tien procent in 2020. Dat aandeel zou in dat jaar veertien procent moeten bedragen.

Op het gebied van broeikasgassen worden de verplichtingen rondom het Kyotoprotocol vermoedelijk wel gehaald. Hoewel Nederland sinds 2008 te veel gassen heeft uitgestoten wordt een oogje dichtgeknepen vanwege de aankoop van buitenlandse emissierechten.

In het protocol, dat eind jaren negentig werd opgesteld, is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2012 met gemiddeld zes procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Naar verwachting wordt de toegestane emissie echter met 38 megaton overschreden.

De uitstoot van stikstofoxiden door verkeer, industrie en energiebedrijven ligt waarschijnlijk net onder het emissieplafond van de Europese Unie. Het PBL en ECN verwachten dat Nederland in ieder geval tot 2020 binnen de gestelde normen blijft. Als de EU in 2030 de uitstoot met veertig procent wil verminderen, is ook op dat gebied nieuw klimaatbeleid in Nederland nodig, verwachten de instanties.