COLOMBIA (Novum/AP) - Een voormalige onderaannemer van het Amerikaanse kolenbedrijf Drummond is in Colombia veroordeeld tot bijna 38 jaar gevangenisstraf. Jaime Blanco zou het brein zijn achter de moord in 2001 op twee vakbondsleiders. Daarnaast gaf de rechter opdracht tot een onderzoek naar Garry Drummond, de baas van Drummond, en drie oud-medewerkers om te bepalen in hoeverre zij ook verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de moorden.
In de Verenigde Staten loopt ook een rechtszaak tegen Drummond over de moorden. De zaak trekt veel aandacht, omdat meerdere getuigen, onder wie Blanco, stellen dat hoge leidinggevenden van het kolenbedrijf opdracht hebben gegeven voor de moorden. Drummond ontkent die aantijgingen.
Vakbondsleiders Valmore Locarno (42) en Victor Hugo Orcasita (36) werden in 2001 door een paramilitaire militie doodgeschoten. Volgens mensenrechtengroepen heeft Drummond dergelijke milities, die worden beschuldigd van duizenden moorden in Colombia, ingeschakeld om tegenstanders en linkse rebellen het zwijgen op te leggen. Drummond ontkent het inhuren van milities.
Het bedrijf moet zich in de Amerikaanse staat Alabama verdedigen tegen aanklachten van nabestaanden van de vermoorde mannen, die zeggen dat Drummond heeft geholpen en aangezet tot oorlogsmisdaden, waaronder standrechtelijke executies. Blanco is een belangrijke getuige in die zaak.
Rechter William Andres Castiblanco veroordeelde Blanco, die eten voor de mijnwerkers verzorgde, tot 37 jaar en elf maanden gevangenisstraf. Ook moet hij een boete van 369 duizend dollar betalen. De rechter zei dat Blanco 'misbruik maakte van zijn nauwe banden met de paramilitaire commandanten' om Locarno en Orcasita uit de weg te werken. Zij vertegenwoordigden vakbondsleden die over de dienstverlening van Blanco hadden geklaagd.
Blanco vertelde persbureau AP in 2011 vanuit de gevangenis dat het hoge management van Drummond opdracht had gegeven de twee vakbondsleiders te vermoorden. Hij zei dat zij door zijn veroordeling 'hun handen kunnen wassen' en dat de Amerikaanse rechtszaak er mogelijk door wordt verworpen.
Foto: Stockfreeimages