Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

(Novum) - Middelgrote en kleine bedrijven die kampen met rekeningen die pas laat worden betaald moeten vooral zelf actie ondernemen om dit probleem aan te pakken, bijvoorbeeld door een meldpunt in te stellen. Die boodschap gaf minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De minister werd aan de tand gevoeld door Kamerlid Kees Verhoeven (D66) naar aanleiding van een onderzoek van Ondernemend Nederland van Hans Biesheuvel, waaruit blijkt dat de nieuwe wetgeving tegen te late betalingen tot nu toe maar weinig effectief is. Bijna negentig procent gaf aan dat het wettelijk afdwingen van betalingstermijnen geen enkel effect had. Vooral grote bedrijven betalen te laat.

Kleine ondernemers willen verder geen juridische stappen ondernemen of een incassoprocedure starten om de relatie met de klant niet te verstoren. "Welke conclusies trekt de minister uit deze verontrustende cijfers?", vroeg Verhoeven. "Wat gaat de minister doen?"

Opstelten antwoordde dat met de nieuwe wet zelf niets mis is, maar dat vooral de toepassing ervan een probleem is. Maar dat moeten bedrijven vooral zelf onderling oplossen, zei hij. Er bestaat de mogelijkheid van bedrijven om actie te voeren: door zich te verenigen zou het goed mogelijk zijn om grote, laat betalende bedrijven aan te pakken.

Ook kan een branchevereniging van middelgrote- en kleine bedrijven een meldpunt in het leven roepen om zo zichtbaar te maken wat er leeft en wat de klachten zijn. De overheid stimuleert daarnaast het opstellen van gedragscodes, aldus Opstelten. Kleine bedrijven kunnen daarnaast hun recht halen, beklemtoonde de minister. Maar zij moeten dan wel een keer naar de rechter stappen.