Normal_mkb_logo

(Novum) - Werkgeversvereniging MKB-Nederland vreest dat de 'rendementen en risico's' van de nog op te richten Nationale Investeringsinstelling voor beleggers niet duidelijk genoeg zijn. Dat heeft voorzitter Michael van Straalen dinsdag gezegd tegen nu.nl. De partijen die betrokken zijn bij het investeringsvehikel moeten die aspecten beter over het voetlicht brengen.

 

"Het zou goed zijn als alle betrokkenen, zoals het ministerie van Economische Zaken, MKB-Nederland, banken, pensioenfondsen, participatiemaatschappijen en bedrijfsleven uitdragen dat het mkb zichtbaar en aantrekkelijk is om in te investeren", stelt de voorman. Woensdag overlegt de Kamer over het in september aangekondigde investeringsfonds.

Ondanks de zorgen is Van Straalen positief over de Nationale Investeringsinstelling. Hij denkt dat het fonds veel financieringsproblemen kan wegnemen voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De investeringsinstelling kan zo 'een flinke impuls' geven aan sectoren zoals de woningbouw, infrastructuur en zorg.

Het mkb heeft sinds het begin van de economische crisis veel moeite om aan krediet te komen. Het kabinet wil daarom kleine projecten groeperen in een investeringsfonds. Door de projecten samen te bundelen moeten ze ook interessant worden voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars.