Normal_13867604350010_1

(Novum) - Banken verwachten dat tussen de twintig- en zestigduizend bedrijven, vooral uit het mkb, niet op tijd over zijn naar het nieuwe systeem met de langere IBAN-bankrekeningnummers. Dat is een klein deel van de in totaal 1,2 miljoen bedrijven die moeten migreren. Dat zei migratiecoördinator Bernard Juffermans van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag tijdens een persconferentie.

Bedrijven moeten de overgang naar IBAN voor 1 februari hebben gemaakt. Vanaf die datum wordt het oude rekeningnummer vervangen door een langere variant, waarmee in heel Europa kan worden betaald. Vooral kleinere bedrijven hebben echter nog geen voorbereidingen getroffen om bijvoorbeeld incasso's te kunnen blijven doen.

Uit een peiling bleek vorige maand dat ruim tien procent van het midden- en kleinbedrijf nog niet begonnen is aan de migratie. Bijna twee derde van het mkb had de overstap wel volledig gemaakt. Nog eens tien procent was bezig met de testfase van de overgang. Onder de grote bedrijven is het percentage dat al volledig over is veertig procent. Nog eens datzelfde percentage is druk met testen. Geen enkel groot bedrijf heeft nog geen begin gemaakt met de migratie.

Banken mogen bankrekeningnummers vanaf 1 februari niet meer automatisch omzetten, zoals tot nu toe gebeurt. Bedrijven moeten het nieuwe rekeningnummer dan zelf aanleveren. Ook moeten allerlei extra codes aan incassobestanden worden toegevoegd. Bij een aantal bedrijven heeft vooral dat laatste tot problemen geleid. Zo kon verzekeraar VGZ bij 150 duizend klanten geen geld innen vanwege een verkeerde code.

Juffermans verwacht in Nederland geen landelijke chaos na 1 februari. De programmamanager raadt Nederlandse bedrijven wel aan om de kerstvakantie te gebruiken de overstap alsnog te maken. In de laatste maand gaat nog een campagne van start om bedrijven daartoe aan te zetten.

In verschillende Europese landen worden wel problemen verwacht. Zo heeft in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een veel groter deel van het mkb de overstap nog niet gemaakt.