Normal_13989451960108_1

(Novum) - BAM wil van de vernieuwde Kuip het grootste stadion van Nederland maken, maar de sfeer van het stadion intact laten. Er moet een dak komen en de capaciteit wordt uitgebreid van ruim vijftigduizend naar zeventigduizend door de tweede ring te verhogen. Het veld, waar Feyenoord al jaren zijn thuiswedstrijden afwerkt, blijft liggen waar het ligt.

Met een capaciteit van zeventigduizend toeschouwers steekt Feyenoord aartsrivaal Ajax, dat nu het grootste stadion heeft, de loef af. De Amsterdam Arena kan iets meer dan vijftigduizend supporters herbergen. De gemeente moet nog wel instemmen met de plannen. Vorig jaar werd een veel duurder plan afgeschoten omdat er te veel risico aan de financiering kleefde.

Als BAM van de gemeente groen licht krijgt, voorziet het bouwbedrijf het stadion van Feyenoord de komende jaren van een lichtdoorlatend, bedienbaar dak van kunststofmateriaal dat als doek over een videokubus boven de middencirkel kan worden getrokken. Een dak maakt het stadion volgens de bedenkers multifunctioneel, bijvoorbeeld omdat het mogelijkheden biedt er meer concerten en evenementen te laten plaatsvinden. De tweede ring wordt opgehoogd. BAM wil een state-of-the-artstadion maken, blijkt uit de ambitieuze plannen, die de komende maanden worden uitgewerkt.

De supporters betreden de tribunes voortaan via nieuwe, ruimere omlopen. De hogere ringen worden per roltrap bereikbaar. Rondom het stadion wordt een openbaar plein ingericht waar winkels en horecagelegenheden moeten komen. Ook wil BAM twee nieuwe gebouwen uit de grond stampen aan de flanken van het stadion. Die moeten ruimte bieden aan een museum, restaurants en meerdere zalen. Binnen het stadion komen 6300 businessstoelen in negentig verschillende loges.

De nieuwigheden worden zo veel mogelijk om het huidige bouwsel, dat stamt uit 1937, heen gebouwd. Op de buitenwand wordt een wand van ledverlichting opgetrokken met bewegende beelden. Doordat het fundament grotendeels intact blijft, heeft Feyenoord als het goed is weinig overlast van de bouw tijdens thuiswedstrijden, voorziet BAM. De stadionclub kan alle wedstrijden in eigen huis afwerken.

Ook sportief zou Feyenoord op termijn de vruchten van de 'vernieuwbouw' moeten plukken doordat het budget om nieuwe spelers te kopen door hogere opbrengsten zou kunnen worden verhoogd, valt te lezen in de toekomstplannen.

BAM behoort met AM en Siemens to het Feyenoord Founders Consortium (FFS), dat in de jaren negentig al verantwoordelijk was voor de herontwikkeling van de Kuip. Wereldwijd bouwde het consortium al ongeveer tweehonderd stadions.

Donderdag maakten drie verkenners in opdracht van de stichting Feyenoord bekend dat BAM het beste ontwerp heeft ingeleverd. Ook de stichting Red de Kuip probeerde de opdracht binnen te halen. Een aantal andere partijen werd al eerder uitgesloten.