Een groot project van Hercuton, onderdeel van het cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep, wordt volgens de systematiek van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen uitgevoerd. Het betreft een distributiecentrum van 30.000m2 dat inclusief projectfinanciering voor de Europese tak van een belegger van wereldformaat gerealiseerd wordt.
Hans Smits, CEO Janssen de Jong Groep: “Dit project heeft alles in zich om als pilot te dienen. Met een projectsom van enkele tientallen miljoenen is het groot en complex genoeg om in ontwerp en realisatie een voorbeeld van onze geïntegreerde aanpak te zijn. Voor onze strategische partners is het een uitstekende oefening om hun instrumenten en borging op het gebied van kwaliteit te integreren met de Risicomanagement/LEAN processystemen van Janssen de Jong. En de pilot past goed in de in het strategisch plan 2015 – 2017 aangegeven doelen en ambities: groei, samenwerking, een gezonde, topfitte organisatie en het aanpassen van de bedrijfsprocessen aan de te verwachten wetgeving op het gebied van kwaliteitsborging in de bouw. Dit laatste als aanvulling op het zich continue verder ontwikkelende contract- en risicomanagement en de sterke focus op klantgericht werken.”
Gevolgen van de WKB
Recent heeft Minister Blok een wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingediend bij de Tweede Kamer. Na invoering van de Wkb worden gebouwen in drie naar risico ingedeelde gevolgklassen onderverdeeld. Voor de woningbouw (Gebouwklasse 1) zijn reeds enkele pilots uitgevoerd, voor de (grote) utiliteitsbouw (Gebouwklasse 2 en 3) nog niet. Na invoering van de Wkb zal de bij het aanvragen van een omgevingsvergunning -nu nog door de overheid uitgevoerde- zogenaamde preventieve bouwplantoets worden vervangen door een toets bij oplevering van het gebouw, uit te voeren door private partijen. Tevens blijven de aannemers ook na oplevering verantwoordelijk voor de door hen geleverde kwaliteit en moeten zij bewijzen dat eventuele gebreken niet aan hen te wijten zijn. En voordat de overheid een vergunningaanvraag in behandeling neemt zal de aannemer moeten aantonen dat hij conform een toegelaten kwaliteitsborgingsinstrument ontwerpt en bouwt en dit door een toegelaten kwaliteitsborger laat toetsen.
Voor het project van Hercuton zal als kwaliteitsborgingsinstrument het KOMO Risicomodel worden ingezet in combinatie met de TIS regeling uitgevoerd door Seconed.
Strategische partners
Ton Jans, Directeur KOMO: “Vooruitlopend op de invoering van de Wkb hebben we in samenwerking met de markt het KOMO Instrument Kwaliteitsborging (KIK) ontwikkeld. Het KIK is geschikt voor alle gevolgklassen en stelt de bouwer in staat hier haar borgingsstrategie op te baseren en deze te verantwoorden naar de kwaliteitsborger. Wij zijn dan ook verheugd dat de vooruitstrevende aanpak van Hercuton ons als strategische partner in de gelegenheid stelt om ons instrument bij een aansprekend project te testen. De integrale benadering van het project spreekt ons bijzonder aan.”
Wim Hoppenbrouwers, Directeur Seconed: “Wij zijn zowel in Nederland als internationaal als T.I.S. (Technical Inspection Service) reeds sinds 80 jaar betrokken bij de kwaliteitsborging van (hele) grote projecten. Wij gaan er dan ook van uit dat ook de T.I.S. door de Toelatingsinstantie als instrument zal worden toegelaten. Via een andere groepsonderneming van Janssen de Jong Groep, Koninklijke Woudenberg Ameide, zijn wij al vertrouwd geraakt met de Risicomanagement/LEAN processystemen van Janssen de Jong. Het is goed om te merken dat nu al één van de grote bouwconcerns van Nederland anticipeert op de invoering van de Wkb en daarbij als strategische partner gebruik maakt van de (internationale) expertise van Seconed .”
Freek Schipper, Senior Expert bij Engineering Insurance bij Allianz: “Via Willis, de makelaar van Janssen de Jong Groep, zijn wij in contact gekomen met dit project. Wij hebben vooruitlopend op de Wkb een uniek verzekeringsinstrument ontwikkeld dat naadloos aansluit bij de kwaliteitsaspecten die in de Wkb worden geregeld. Daarmee worden praktisch alle aansprakelijkheden uit het ontwerpen en bouwen van een project onder de dekking van één polis gebracht, met als unicum dat de klant niet de bouwer eerst hoeft aan te spreken maar zich direct tot de verzekeraar kan richten voor gebreken in het opgeleverde bouwwerk. Daarmee is deze polis uniek voor Europa. De integrale aanpak van Janssen de Jong Groep maakt dat Hercuton als eerste in Nederland geschikt wordt geacht om deze polis te mogen sluiten”
Bob Gieskens, pilotbegeleider namens het Instituut voor Bouwkwaliteit (iBK): “Heel mooi dat Janssen de Jong Groep zich nu al voorbereidt op de Wet Kwaliteitsborging. De proactieve houding van het bedrijf geeft alle betrokkenen bij dit project kansen om waardevolle leerervaringen op te doen voordat de wet daadwerkelijk van kracht wordt. Het mooiste vind ik dat Janssen de Jong het als een kans ziet de Wkb te integreren in de dagelijkse bedrijfsvoering, en niet als een ongewenste ingreep op wat men al jaren doet. Wij zouden graag zien dat andere bedrijven dit voorbeeld volgen. Ik ben dan ook heel blij dat zowel Janssen de Jong als de andere partners ook bereid zijn de projectervaringen te delen met andere bouwers, met iBK en het ministerie van BZK. Dat helpt ons ook om bijvoorbeeld de processen van de Toelatingsorganisatie aan de bouwpraktijk te toetsen en waar nodig aan te passen.