Logo_provincie_fryslan_logo

Op vrijdag 14 juli was de feestelijke afsluiting van Ruilverkaveling Baarderadeel: het laatste, klassieke ruilverkavelingsproject van Fryslân. Op stal Chardon in Jorwert sloten de landinrichtingscommissie, gedeputeerde Johannes Kramer en prof. dr. Dirk Strijker dit project af met presentaties en de onthulling van een informatiepaneel.

Gedeputeerde Johannes Kramer: “Ruilferkaveling Baarderadiel is klear! De lânynrjochtingskommisje hat in soad petearen fierd en hat altiten socht nei de bêste oplossings. Dy wiene nedich foar ûnder oare in bettere ûntsluting en mear oanien sletten stikken lân foar boeren. Better foar boer, bist en miljeu”.

Maatregelen voor landbouw
Voor het verbeteren van de ontsluiting zijn er maatregelen getroffen. Boeren kregen meer aaneengesloten stukken land dichter bij het bedrijf dankzij de ruilverkaveling. De grond is nu beter en veiliger te bereiken. Dat komt ook door het opknappen van de bestaande wegen en de aanleg van nieuwe ontsluitingswegen.

Ruimte voor natuur, landschap en recreatie
Van de 10.200 hectare in het gebied is 230 ingericht voor natuur en landschap. Wetterskip Fryslân realiseerde in het gebied passende waterbeheersystemen voor natuur en landbouw. Het lage deel van natuurreservaat de Leonser- en Hesenserpolder, onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (eerder bekend als EHS), is nu vochtig grasland. Steltlopers zoals de kievit en grutto verblijven hier graag. Natuurmonumenten en particulier natuurbeheerders onderhouden nu een groot deel van de natuur. Daarnaast zorgt de aanleg van nieuwe fietspaden voor veilige fietsverbindingen voor de omgeving. Bijvoorbeeld tussen Dronryp en het treinstation.

Laatste Fryske kavelruil
In 1916 eindigde de eerste vrijwillige kavelruil in Fryslân, de ‘Ballumer Mieden’, al op Ameland. Nu, ruim honderd jaar later, sluit ruilverkaveling Baarderadeel als laatste, grootschalige ruilverkavelingsproject. De in totaal tweeënvijftig ruilverkavelingsprojecten in Fryslân besloegen ruim 277.000 hectare grond. Er wordt nog steeds aan vrijwillige kavelruil gedaan in Fryslân. Dat faciliteert de provincie Fryslân.

Samenwerkende partijen
Voor de ruilverkaveling stelde de provincie Fryslân een landinrichtingscommissie in. De commissie vertegenwoordigde landbouw, natuur, recreatie en landschap. In samenwerking met de commissie, Wetterskip Fryslân en de gemeenten Littenseradiel, Menameradiel en Leeuwarden voerde de provincie Fryslân de ruilverkaveling en gebiedsinrichting uit. Daarnaast ontwikkelde de landinrichtingscommissie samen met de provincie Fryslân vier informatiepanelen in het gebied en een boekje over ruilverkaveling Baarderadeel.