Variabele tarieven stroom en gas flink omhoog bij Essent

Essent gooit zijn variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober flink omhoog. Het tarief voor stroom gaat met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent, laat Essent aan zijn afnemers weten.

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29447 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,44395 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51371 euro per kubieke meter naar 1,99440 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent 'Korting Thuisvoordeel' krijgen.

"De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog", staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief "energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw".

1 miljoen klanten

Volgens Essent hebben ruim 1 miljoen klanten een variabel energiecontract. De energierekening gaat voor deze klanten met gemiddeld 30 procent stijgen, meldt Essent op zijn website.

De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Volgens Essent behoort het nieuwe tarief "nog steeds tot de laagste in de markt", omdat Essent "ook in deze moeilijke omstandigheden doet wat kan om de rekening zo betaalbaar mogelijk te houden".

Door: ANP