Normal_flat_woning_huren_appartement___4_

ASRE onderzoekt invloed van corporatieverkopen op de koopwoningmarkt

De verkoop van corporatiewoningen is een goede zaak, zolang de transacties geleidelijk plaatsvinden en deze niet zwaar onder de kostprijs worden aangeboden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een reactie op een recent verschenen studie van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) naar de invloed van corporatieverkopen op de Nederlandse koopwoningenmarkt. “De voorzichtig herstellende woningmarkt is er niet bij gebaat als woningbouwcorporaties hun huizen in groten getale en tegen hoge kortingen van de hand gaan doen. Dat leidt tot nieuwe stagnatie en ontwrichting van de opkrabbelende woningmarkt”, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

ASRE heeft onderzocht in welke mate het aantal corporatieverkopen invloed heeft op de transactieprijs van reguliere koopwoningen. De onderzoekers zijn daarbij uitgegaan van een straal van 250 meter waarbinnen corporatieverkopen hebben plaatsgehad in de zes maanden voorafgaand aan de verkoop van de reguliere woning. ASRE heeft, om fijnmazig en nauwkeurig te effecten te kunnen vaststellen, gebruik gemaakt van data van de NVM en het Kadaster. De gegevens van het CFV zijn gebruikt om een relatie met de door corporaties verstrekte kortingspercentages te leggen. De hoofdconclusie van ASRE is dat corporatieverkopen op dit moment een beperkt prijseffect hebben op de reguliere koopwoningenmarkt. “Dat laat zien dat in de huidige situatie, waarbij er geen sprake is van grootschalig corporatie-aanbod, beide markten goed naast elkaar kunnen werken”, aldus Hukker. “Het is wel zaak dat het op deze gecontroleerde manier blijft gaan.
Want als corporaties in grotere getale huizen tegen lagere prijzen in de markt gaan zetten, dan vrees ik wel dat het de reguliere koopwoningmarkt aantast.”

Licht negatief prijseffect
De nabijheid van corporatieverkopen heeft volgens ASRE een klein negatief effect op de transactieprijs van reguliere koopwoningen. “De invloed is op het eerste gezicht beperkt”, stelt onderzoeker en hoogleraar Johan Conijn. “Verkopers van reguliere woningen krijgen gemiddeld 0,9% minder als in de buurt de eerste corporatieverkoop plaatsheeft, en slechts 0,4 % voor elke aanvullende corporatieverkoop.” Dit leidt voor heel Nederland over de periode 2005-2013 tot een gemiddeld verlies van 3.373 euro per verkochte reguliere woning. Conijn: “Bij goedkopere huizen, met een transactieprijs tot 175.000 euro, hebben corporatieverkopen echter geen enkel negatief effect.”

Transactieprijzen verschillen per gemeente
De invloed van corporatieverkopen op de transactieprijzen van reguliere koopwoningen verschilt tussen gemeenten, concludeert ASRE. “In de meeste gemeenten is sprake van een beperkt negatief effect”, stelt Conijn. “Dat geldt met name voor gemeenten waar corporaties meer woningen met een hogere korting hebben verkocht.” In een aantal gemeenten ziet ASRE dat er sprake is van geen of zelfs een licht positief effect.

Rapporten
Naast de analyse van de ASRE heeft de NVM ook het Kadaster voor 4 gemeenten de cijfers met betrekking tot het uitponden van corporatiewoningen op een rijtje laten zetten. Zowel het ASRE- als het Kadasterrapport wordt beschikbaar gesteld door de NVM.

© Nationale Bouwgids