Normal_4849

DEN HAAG (Novum) - Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat op korte termijn nieuwe corporaties in de problemen gaan komen vanwege hun derivatenportefeuille. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Deze situatie kan veranderen wanneer de resultaten bekend worden van een nieuwe stresstest waaraan alle corporaties onlangs zijn onderworpen. Hierbij wordt gesimuleerd wat gebeurt met de kaspositie van de individuele corporaties, mocht de rente met een procent dalen. De resultaten van die test worden halverwege augustus verwacht.

De derivatenportefeuilles van de corporaties hebben de aandacht van de Kamer vanwege de problemen bij Vestia. Die Rotterdamse corporatie belandde aan de rand van de financiële afgrond doordat het derivaten had gekocht om zich tegen een stijgende rente in te dekken. De rente daalde echter juist, waarop de banken een storting van meer dan een miljard euro eisten.

Inmiddels heeft Vestia met elf betrokken banken overeenstemming bereikt over de afkoop van de derivatenportefeuille. Vestia betaalt hiervoor 1,3 miljard euro. De andere woningcorporaties draaien op voor de resterende zevenhonderd miljoen euro.

In de Kamer klonk kritiek op deze deal. De linkse oppositiepartijen SP en PvdA vinden dat de banken wel erg makkelijk wegkomen. Sadet Karabulut (SP) wees erop dat de banken 'giftige producten' hebben verkocht en daarom ook de gifbeker verdienen. Ook Jacques Monasch (PvdA) vindt dat de banken 'veel meer op de blaren' moeten zitten. Nu draaien de huurders ervoor op, zei hij.

Spies verdedigde de deal. Die is veruit te verkiezen boven een faillissement. Dan waren de verliezen veel groter geweest. Verder wees de bewindsvrouw erop dat de banken wel degelijk financiële schade kunnen ondervinden van de deal, omdat zij de risicovolle derivatenportefeuille weer hebben overgenomen. Of dat ook zo is, moet de toekomst uitwijzen.

Door de overeenkomst moet Vestia een aantal projecten in Rotterdam en Den Haag schrappen. Momenteel wordt bekeken of die projecten toch kunnen worden uitgevoerd, maar dan met andere corporaties. Spies waarschuwde ervoor die corporaties binnen te halen als 'reddende engel' of 'barmhartige Samaritaan'. Die corporaties denken er namelijk een goede boterham mee te kunnen verdienen, aldus Spies.