AMSTERDAM (Novum) - Vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn ontevreden over de aow-voorstellen die dinsdagnacht zijn ingestemd door de Eerste Kamer. In de plannen die de Eerste Kamer heeft ingestemd, staan voorstellen die niet overeen komen met het Pensioenakkoord. Daarom vinden de vakcentrales dat de overheid zich niet aan de afspraak houdt.
De drie hadden het besluit over de aow ook liever na de verkiezingen gezien. "Het is onbegrijpelijk dat een onderwerp met een zo'n grote impact door deze gelegenheidscoalitie er doorheen gejast wordt en dat de kiezer niet de kans meer krijgt zich daarover uit te laten", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.
Een voorlichter van FNV Vakcentrale zegt dat er veel mensen slechter af zijn met de aow-plannen dan met de afspraken in het Pensioenakkoord. "Bijvoorbeeld mensen die hebben gespaard om eerder te stoppen met werken. Die hebben nu een gat van twee jaar."
Omdat de overheid zich niet aan de afspraken houdt, wordt gevreesd voor de houdbaarheid van de andere afspraken in het Pensioenakkoord. "Het Pensioenakkoord was een zorgvuldig en evenwichtig tot stand gekomen overeenkomst tussen drie partijen", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit. "Nu één van die drie partijen zich daaruit terug trekt, is het de vraag wat afspraken tussen de overheid en sociale partners nog waard zijn"
De Eerste Kamer stemde dinsdagnacht in met de verhoging van de aow-leeftijd naar 67 jaar. Daarmee werd de pensioenleeftijd voor het eerst sinds de invoering van de aow in 1957 verhoogd.
De aow-leeftijd gaat in stappen omhoog. Vanaf volgend jaar gaat de pensioenleeftijd elk jaar met een aantal maanden omhoog, te beginnen met een maand in 2013. In 2019 is de aow-leeftijd dan 66 jaar en in 2023 67 jaar. Daarna stijgt de aow-leeftijd mee met de levensverwachting.