DEN HAAG (Novum) - Ondernemers die zich schuldig maken aan faillissementsfraude moeten een bestuursverbod krijgen. MKB Nederland en de Kamers van Koophandel pleiten zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt voor zo'n zwarte lijst voor zakenlieden die schuldeisers opzettelijk benadelen.
De organisaties roepen het kabinet op dit onmiddellijk wettelijk te regelen. "We praten al jaren over modernisering van deze wet en vragen al jaren om een veel alertere rol van het OM, de politie en de FIOD", zegt voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel. "Wat mij betreft is het nu tijd voor actie."
Ook Peter Jong, directeur handelsregister bij de Kamer van Koophandel, pleit voor snelle actie. De Kamer van Koophandel zou door het verbod de mogelijkheid krijgen om frauderende ondernemers aan de poort te weigeren. Zij kunnen zich dan niet langer als bestuurder van een bedrijf, vereniging of stichting inschrijven.
Bij faillissementsfraude worden de bezittingen doorgesluisd naar een andere onderneming na een opzettelijk faillissement. Iemand moet de regie nemen, zegt Jong. "Iemand die echt hoofdverantwoordelijk is voor vervolging van strafbare feiten."
Dergelijke praktijken zouden de maatschappij naar schatting ruim een miljard euro kosten. MKB Nederland en KvK hopen dat de voorgestelde maatregelen het aantal fraudegevallen terugdringen. Bij een op de drie van de negenduizend bedrijven die vorig jaar failliet gingen zou sprake zijn van faillissementsfraude.
Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie, dat verantwoordelijk is voor de vervolging van faillissementsfraude, erkent in Brandpunt dat het aantal fraudegevallen hoog is, maar spreekt van 'dweilen met de kraan open'. Vorig jaar gingen de FIOD en de politie aan de slag met slechts 44 faillissementsfraudezaken.