DEN HAAG (Novum) - Concurrenten van JSF-fabrikant Lockheed Martin proberen in Den Haag een voet tussen de deur te krijgen omdat het kabinet dit jaar een besluit wil nemen over de opvolging van de F-16. Eerder deze week ontving SP-Kamerlid Jasper van Dijk Saab-topman Eddy de la Motte, die uitleg kwam geven over de Gripen, een gevechtstoestel van Saab.
"Zij hebben ons benaderd net zo goed als andere vliegtuigbouwers ons benaderd hebben", zei Van Dijk woensdag op Radio 1. "Ik kan me er wel iets bij voorstellen. De JSF ligt buitengewoon moeilijk in de regering. Het is een peperduur toestel en er zitten veel technische gebreken aan." Ook de regering moet volgens Van Dijk goed naar andere vliegtuigbouwers luisteren om een goede vergelijking te maken.
Ook D66-Kamerlid Wassila Hachchi zei op de radio te hopen dat de vliegtuigfabrikanten op de koffie gaan bij minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). "Die is nu bezig met het schrijven van een visie op de krijgsmacht. Als het goed is doet ze dat zonder oogkleppen op, dus ze moet zich niet alleen maar blindstaren op de JSF." De minister moet volgens haar zorgvuldig kijken naar alle alternatieven en met tekst en uitleg komen waarom dat ene toestel het beste is.
Lange tijd leek de keus voor de JSF onvermijdelijk. Nederland heeft al testtoestellen aangeschaft, maar er is ook veel kritiek op de vele vertragingen en de oplopende kosten. Het instituut Clingendael concludeerde vorige maand dat de JSF alleen nodig is als Nederland met de Verenigde Staten en grote Europese landen wil meedoen aan interventies 'in het hoogste geweldsspectrum'. Dat kost echter veel geld, en dan blijft er van de marine en de landmacht weinig over. De JSF speelt volgens het instituut alleen een rol in een leger dat de belangen van Nederland het slechtst behartigt.
Saab-topman De la Motte zei op de radio een poging te willen wagen als de keuze voor de opvolger van de F-16 een 'eerlijk, open en transparant proces is'. "Wij geloven dat wij een concurrerend toestel hebben dat aan de eisen van de Nederlandse luchtmacht voldoet."