125 zonnepanelen telt het dak van adviesbureau Heling & Partners in Assen. Eigenaar Richard Heling liet geen gras groeien over zijn plannen: tussen idee en realisatie zaten nog geen twee maanden.
Het bedrijfspand is begin jaren 80 gebouwd en was tot voor kort verre van energiezuinig, vertelt Heling. "Het pand had een schrootjesplafond en heteluchtverwarming. Verre van efficiënt, want de ketel zat helemaal aan de zijkant van het gebouw. Aan het begin van de leiding kon het tropisch warm zijn, terwijl het achteraan juist koud was."
Renovatie
Reden voor een grondige renovatie dus, vond Heling. "We hebben het dak geïsoleerd, het verwarmingssysteem vervangen en thermostaten in alle kamers gemaakt. De helft van de tijd zijn bureaus onbezet, dus aparte thermostaten zijn een stuk efficiënter. Door alle maatregelen is ons gasverbruik met een derde afgenomen."
Airconditioning
Om ook ‘s zomers te zorgen voor een aangenaam werkklimaat legde het bedrijf airconditioning aan. Dat bracht Heling op het idee van zonnepalen. "Airconditioning kost natuurlijk veel energie, juist op momenten dat de zon hard schijnt. Met zonnepanelen vangen we dat extra verbruik op en wekken we natuurlijk het hele jaar rond duurzame energie op."
Piekverbruik
Jaarlijks wekt Heling & Partners ruim 25.000 kWh op. 30 tot 40 procent gebruikt het bedrijf zelf, de rest levert het terug aan het net. Dit komt omdat het bedrijf een piekverbruiker is; doordeweeks is het stroomverbruik groter dan de opwek, in de weekenden is er juist overschot. Heling: "Met opslag van duurzame energie zouden we al onze stroom kunnen gebruiken, maar zo ver is het nog niet."
Financiële plaatje
Rijk wordt Heling niet van de zonnepanelen. "Ik heb eigen kapitaal geïnvesteerd en gebruikgemaakt van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De terugverdientijd zou zeven of acht jaar zijn, maar dat gaan we niet redden." Spijt van de zonnepanelen heeft Heling zeker niet. "Onzekerheid hoort bij investeren. Ik heb zonnepanelen genomen omdat ik het leuk vind, en zo draagt Heling & Partners een steentje bij."
Het volledige artikel verscheen op www.changemagazine.nl.
© Nationale Bouwgids