Normal_rss_entry-330962

Het is niet nodig om de hypotheekrenteaftrek helemaal af te schaffen, want huiseigenaren financieren het systeem op den duur helemaal zelf, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenvereniging voor huizenbezitters liet onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek het systeem doorrekenen en daaruit blijkt dat het stelsel de overheid vanaf 2042 geen geld meer kost, maar juist oplevert. Dat komt door aanpassingen die al gemaakt zijn.

Zo werd al eerder de hypotheekrenteaftrek beperkt tot maximaal dertig jaar. Vanaf 2031 zijn er daarom huizenbezitters met een hypotheek die daar geen aanspraak meer op kunnen maken. Die mensen betalen nog wel het eigenwoningforfait, de belasting op huizenbezit. De inkomsten daarvan stijgen ook en daardoor kost het huidige stelsel van belastingen en aftrekregelingen steeds minder tot er vanaf 2042 zelfs geld binnenkomt voor de Staat.

Daarbij is SEO uitgegaan van een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen van 2 procent. Als die stijging groter is, zoals nu, dan komt het omslagpunt eerder.

Stijging opvangen 

Bovendien helpt het systeem van hypotheekrenteaftrek volgens VEH onder meer starters op de woningmarkt als de rente stijgt. De extra aftrek kan die stijging helpen opvangen. VEH denkt ook niet dat de hypotheekrenteaftrek een opdrijvend effect heeft voor de huizenprijzen.

VEH wil vanwege de uitkomsten van het onderzoek dat er voorzichtig wordt gekeken naar het huidige systeem voordat er drastische wijzigingen worden doorgevoerd. De roep om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken of zelfs af te schaffen is de laatste tijd toegenomen, ziet directeur belangenbehartiging van VEH Karsten Klein. Hij roept politieke partijen op "niet uit opportunisme overhaast te kiezen voor een nieuw stelsel".

Door: ANP