'Dynamische energiecontracten zijn speelbal van grillige energiemarkt'

Dynamische energiecontracten kunnen interessant zijn, zeker als er sprake is van een stabiele markt. Omdat de tarieven op de spotmarkt zo’n tien tot twintig procent lager liggen dan op de termijnmarkt kan daar veel voordeel behaald worden. In een volatiele energiemarkt, zoals de markt zich afgelopen jaar heeft gedragen, kan voordeel snel omslaan in een nadeel. Dat meldt ANP Expert Support.

De afgelopen maanden zijn de tarieven stabiel gebleven. De laatste maanden vond er zelfs een daling plaats. Dat klinkt allemaal positief, maar men moet niet vergeten dat er ook enorme prijsstijgingen plaatsvonden afgelopen jaar. Dynamische energiecontracten zijn interessant voor mensen die deze marktwerking snappen en dit spel willen spelen.

Je neemt een gok door voor een dynamisch energiecontract te kiezen. Winst en verlies liggen dicht bij elkaar en deze manier van energie inkopen is zeer risicovol. Dit inkoopbeleid heeft eind 2021 tot een faillissementsgolf geleid onder leveranciers na het ontstaan van de energiecrisis. Verschillende energiebedrijven kochten veel in op de spotmarkt en wilden zo concurreren met leveranciers die inkochten op de termijnmarkt. Toen de crisis verergerde, ontstonden problemen. Als er angst voor gastekorten ontstaat, zie je dat direct terug in de tarieven. Deze kunnen dan de hoogte inschieten en duurder uitvallen dan de prijs die je voor energie betaalt bij een contract waarbij met termijnbedragen gewerkt wordt.

Rekening houden

Ook moet je rekening houden met wanneer je energie verbruikt. Je bent bijvoorbeeld goedkoper uit als je in de middag je was draait of midden in de nacht. Heb je daar zin in en tijd voor? Sommige mensen vinden het een sport om hun energie op de goedkoopste momenten te verbruiken. Andere mensen vinden het juist veel gedoe om zo actief met energie bezig te zijn en hun leven er deels op in te richten.

Door: Nationale Bouwgids