DEN HAAG (Novum) - Verhuurders en eigenaren van woningen die een rijksmonument zijn, mogen de huurprijs gaan verhogen.
Dat staat maandag in een besluit aan de Tweede Kamer van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).
Een hogere huur wordt mogelijk omdat rijksmonumenten meer punten krijgen en daardoor in waarde stijgen. Het mocht al 130 procent van de normale huur zijn.
De maatregel moet meer recht doen aan de bijzondere kwaliteit en gewildheid van deze woningen. De verhuurder of eigenaar moet bestaande contracten respecteren, maar bij het aangaan van een nieuwe verbintenis kan de huurprijs omhoog.
De maximale huurprijs wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer punten een woning krijgt.
Met de nu toegestane verhoging met vijftig punten kunnen veel huurwoningen in rijksmonumenten geliberaliseerd worden, zodat de huur verder kan worden verhoogd.
Naar schatting zijn zeventienduizend huurwoningen met monumentenstatus eigendom van corporaties. Zo'n vijfduizend zijn in particulier bezit.
De toeslag op de maximale huurprijs van woningen gelegen in beschermde stads- en dorpsgezichten wordt ook gewijzigd. De opslag van vijftien procent geldt alleen nog voor woningen van voor 1945.
Door woningen van na het laatste oorlogsjaar uit te sluiten moeten er voldoende betaalbare huurwoningen voor lage inkomens blijven.