Normal_rss_entry-229729

De harde ingrepen die Tata Steel eerder aankondigde zijn onder meer nodig om het bedrijf gereed te krijgen voor de toekomst. Topman Henrik Adam van Tata Steel Europe stelt in een gesprek met het ANP dat stilstand geen optie is en dat slagen gemaakt moeten worden op het gebied van modernisering en verduurzaming.

 

Tata-personeel en vakbonden protesteerden eerder deze week tegen de ophanden zijnde ingrepen. Bij het voormalige Hoogovens staan 1600 banen op de tocht. Adam zegt de zorgen die bij het personeel leven zeer serieus te nemen. Maar om de bedrijfsvoering te stroomlijnen worden alle Tata-onderdelen langs de meetlat gelegd, dus ook de winstgevende locatie in IJmuiden.

Adam benadrukt dat de staalindustrie een oude industrie is. Er zijn volgens hem harde noten te kraken om de toekomst van de staalsector in Europa veilig te stellen. Daarvoor zijn ook investeringen nodig. Al met al ziet hij de toekomst van de Europese staalsector zonnig in.

Prestatieverbetering

De transformatie heeft tot doel het bedrijfsresultaat met 10 procent te verbeteren tot 750 miljoen pond tegen maart 2021. Ongeveer driekwart van de prestatieverbetering zal komen van productiviteitsverbeteringen, minder bureaucratie en verhoogde verkoop van hoogwaardige staalsoorten. Besparingen op de arbeidskosten zijn goed voor het resterende deel.

Tata belooft bij de reorganisatie alle belanghebbenden in het proces te zullen betrekken. Adam voorziet ook een periode van uitvoerige discussies en overleggen.

Duidelijkheid

Personeel van Tata zei eerder geen heil te zien in de ingrepen. Volgens hen ontbreekt het aan een duidelijk plan. Frits Van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel, sprak woensdag weer 2,5 uur met de leiding van het bedrijf. Het resultaat van die gesprekken is dat de leiding van Tata Steel Europe in overleg gaat met de leiding van het moederbedrijf in India, over eventuele aanpassingen van de voorstellen.

Van Wieringen hoopt en verwacht binnen een week duidelijkheid te krijgen. Tot die tijd zijn acties of stakingen door personeel opgeschort.

Door: ANP