Flexwoningen in Utrecht voor studenten, starters en statushouders

Zeven gemeenten - Utrecht, Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein - binnen de Veiligheidsregio Utrecht hebben met het Rijk afspraken gemaakt over de komst van in totaal 1.500 flexwoningen in de komende tijd. Voor een aantal locaties zijn de voorbereidingen voor de bouw reeds in gang gezet. De woningen worden uiterlijk 2023 gerealiseerd. Dit meldt de gemeente Utrecht. 

Deze tijdelijke sociale huurwoningen zijn beschikbaar voor alle woningzoekenden in deze sector, waaronder studenten, starters, statushouders en andere groepen waar de woningnood hoog is. Flexwoningen zijn huizen die tijdelijk – maar langjarig - op aangewezen locaties terechtkomen. Het Rijk heeft hiervoor 18 miljoen euro toegezegd. In de regiodeal maken Rijk en Regio daarnaast afspraken over het versneld realiseren van tijdelijke woningen voor de jaren na 2023.

Sharon Dijksma, voorzitter Veiligheidsregio Utrecht: “Als grootste veiligheidsregio merken we bij verschillende groepen in onze gemeenten dat ze problemen hebben bij het vinden van een woning. Het is goed dat we samen met het Rijk in regio Utrecht nu aan de slag kunnen met het bouwen van flexwoningen. Laat deze regiodeal met het Rijk tot 2023 ook een voorbode zijn voor afspraken in de jaren erna.”

Verdeling flexwoningen

In de gemeente Utrecht worden volgend jaar 1.000 flexwoningen gerealiseerd. Deze woningen worden onder andere gerealiseerd op de locaties aan de Pagelaan en op het Befu-terrein. Verder komen er 500 woningen op verschillende locaties in de provincie, onder meer in de gemeenten Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein. De bedoeling is dat in deze gemeenten tijdelijke woningen worden neergezet, waar mensen kunnen worden gehuisvest en blijven wonen tot er permanente woningen beschikbaar zijn.

Bredere regionale samenwerking

De afspraken met het Rijk vormen een opmaat naar een bredere regionale samenwerking, die momenteel wordt uitgewerkt door de Utrechtse gemeenten, provincie Utrecht, veiligheidsregio Utrecht en de Utrechtse woningcorporaties. De ambitie is om in meer Utrechtse gemeenten flexwoningen te bouwen. Daar willen de partijen met het Rijk nadere afspraken over maken.

Door: Nationale Bouwgids