Normal_solar-panels-2021-08-27-19-14-31-utc__1_

Woningeigenaren in Utrecht worden door de gemeente verplicht om leegstand te melden als een huis langer dan zes maanden leegstaat. Wie dit niet doet riskeert een boete. Dit meldt de gemeente Utrecht.

Na zes maanden gaan de woningeigenaar en de gemeente in gesprek om de woning zo snel mogelijk weer in gebruik te nemen. Is dit na twaalf maanden nog steeds niet gelukt, dan kan de gemeente een gebruiker voordragen. Met deze leegstandsverordening wil de gemeente Utrecht leegstand harder aanpakken om de woningnood tegen te gaan. In Utrecht staan zo’n vijftienhonderd woningen langdurig leeg.

Meer woningen beschikbaar

Wethouder Dennis de Vries: "Met de huidige woningnood kunnen we niet accepteren dat woningen langdurig onbewoond blijven. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat meer woningen beschikbaar komen voor woningzoekenden. Ook geven we hiermee een signaal af aan eigenaren om zo snel mogelijk weer een nieuwe bewoner te vinden. Als dat niet lukt, gaat de gemeente helpen."

Voorbereidingen

Het college heeft de leegstandsverordening ter besluitvorming naar de gemeenteraad gestuurd. De verordening kan per 1 oktober 2023 in werking treden. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres