Normal_pexels-khwanchai-phanthong-4161619

Het aantal woningtransacties bij beleggers loopt snel terug. Begint het beleid van lokale overheden te werken of ligt er iets anders aan ten grondslag? Het laatste is het geval, stelt Jeroen Wilhelm van Cribb. Beleggers laten zich immers nooit te veel leiden door beleidsregels. Daar is namelijk altijd wel 'omheen te werken'. Waar beleggers niet van houden, is een onzekere markt. En dat is nu precies wat aan de hand is. Dit meldr Cribb.

Niemand weet wat de huizenprijzen gaan doen. Dat is voor een groot deel afhankelijk van de rente. En ook daarvan is de ontwikkeling nog onduidelijk. De recente kleine daling van de rente op de kapitaalmarkten wordt vooralsnog niet doorgezet naar de consument. Hypotheekverstrekkers houden gezamenlijk de hand op de knip. "Hoe toevallig. Ze kiezen voor meer marge in plaats van meer klanten."

Ook beleggers houden pas op de plaats

Dus zolang er nog veel onzekerheden zijn, houden ook beleggers pas op de plaats. Zeker bij de grootste groep van kleine beleggers. Die kunnen hun vermogen maar één keer uitgeven en willen hun vermogen na aankoop niet zien verdampen in een prijsdaling van hun panden, legt Wilhelm uit. "Voordeel is wel dat de huurprijzen flink aan het stijgen zijn, maar het lijkt er eerder op dat beleggend Nederland nog even wacht op een betere deal zodra de huizenprijzen verder dalen."

Het is een kwestie van rekenen en het juiste moment afwachten. Dan gaan de aankopen door beleggers gewoon weer omhoog. Met of zonder opkoopbescherming, besluit de directeur van Cribb.

Door: Nationale Bouwgids