Normal_lukasz-radziejewski-cg4mzl_esvu-unsplash__1_

De starterslening voor starters op de woningmarkt is in Zwartewaterland vanaf nu beschikbaar voor woningen tot 328.000 euro. Tot dusver lag de maximum koopprijs op 230.000 euro. “Dat bedrag stelden we vast in mei 2020. Sindsdien zijn de prijzen van koopwoningen flink gestegen. Met deze aanpassing ondersteunen we meer jonge Zwartewaterlanders die een woning zoeken”, zegt wethouder Jan van der Poel. Dit meldt gemeente Zwartewaterland.

 

Gemeente Zwartewaterland werkt al jarenlang met een starterslening. Die biedt starters meer mogelijkheden voor de financiering van een woning. Zij kunnen daarmee het verschil tussen hun maximale hypotheekbedrag en de aankoopprijs financieren. De hoogte van de lening is maximaal 20 procent van de totale koopsom van een woning. 

Budget beschikbaar

Met de verhoging van het maximale bedrag tot 328.000 euro sluit Zwartewaterland aan bij de gemiddelde waarde van buurgemeenten. Sinds de laatste aanpassing stegen de huizenprijzen met een derde. “Nu komt weer een grotere groep starters in aanmerking voor de lening. We hebben nog budget beschikbaar. Bovendien verwachten we dat al verstrekte leningen de komende jaren worden afgelost. Dat geld komt dan ook weer beschikbaar voor nieuwe leningen”, zegt Van der Poel.

Meer mogelijkheden in de nieuwbouw

De raad wil ook de werking van de starterslening voor nieuwbouw verruimen. Nu geldt de eis dat leners een huurwoning moeten achterlaten in Zwartewaterland. Meestal gaat het om een sociale huurwoning. Maar er zijn ook starters die direct vanuit hun ouderlijk huis een woning willen kopen of die buiten de gemeente wonen omdat ze in Zwartewaterland geen huis konden vinden. Die groepen vielen buiten de boot, maar komen nu ook voor de starterslening in aanmerking. De eis van economische of sociale binding blijft bestaan.

Kijk voor het aanvragen van een starterslening op www.zwartewaterland.nl/starterslening.

Door: Nationale Bouwgids