'Overheidsmaatregelen ongunstig voor starters op de woningmarkt'

Investeerders trekken zich terug uit de woningmarkt, observeert het Kadaster in zijn derde kwartaalbericht op basis van cijfers van 2018 tot nu. Reden hiervoor zijn de maatregelen die de overheid heeft doorgevoerd, zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting, beperking van maximale huur en gebieden aanwijzen waar een investeerder, onder voorwaarden, geen huis meer mag kopen. Dit zal leiden tot grote voordelen voor de starter op de woningmarkt die nu eindelijk de ideale woning kan vinden, is de gedachte. Dat meldt ANP Expert Support.

Echter, de maatregelen hebben maar een minimaal voordelig effect. Ook zonder de maatregelen, die de overheid heeft doorgevoerd om de zogeheten “buy-to-let” markt te beperken, lopen de investeringen terug. Dit heeft namelijk alles te maken met de uitkomst van de rekensom tussen prijs, inkomsten (huur) en financieringslasten. De prijs is behoorlijk gestegen, terwijl de huur eenzelfde stijging niet aan kan, aangezien de woning dan onbetaalbaar wordt.

De financieringslasten zijn de laatste maanden, vergelijkbaar voor particulieren, enorm gestegen waardoor het rendement niet meer behaald kan worden en investeerders zich terugtrekken. Het aanbod woningen met een actieve huurder is de laatste maanden enorm gestegen, investeerders willen graag van hun bezit af nu de woningmarkt op een kantelpunt staat.

Aanbod

De voordelige effecten dat starters op de woningmarkt nu een enorm aanbod tot hun beschikking hebben valt te betwijfelen. Gezien de hoge aanschafprijs die nog altijd betaald moet worden, eigen vermogen om de kosten koper te betalen en toenemende rente blijft het aanbod onbereikbaar. Met een modaal salaris voor een eenpersoonshuishouden blijft ruim 92 procent van het aanbod in 2022 niet te betalen zonder hulp van familie of samen te wonen met vrienden. En juist deze groep is bestemd om een huurwoning in het middensegment te betrekken.

Door: Nationale Bouwgids