DEN HAAG (Novum) - Ruim driekwart van de gemeenten overweegt minder sociale huur- en koopwoningen te laten bouwen. Dat stelt accountants- en adviesbureau Deloitte donderdag. Als oorzaken worden genoemd de veranderende regelgeving, teruglopende investeringsruimte bij woningcorporaties en financiële problemen bij gemeentelijke grondbedrijven.
"Met het terugdringen van de bouw van sociale woningen komt de Nederlandse bouwproductie nog verder onder druk te staan", waarschuwt partner bij Deloitte Frank ten Have. "De helft van alle nieuwbouwwoningen was in 2010 immers nog sociale woningbouw."
Uit het onderzoek naar huidig en verwacht beleid van ongeveer veertig gemeenten concludeert het Deloitte dat gemeenten en corporaties in het huidige economische klimaat moeite hebben de verborgen kosten van een huurwoning, zo'n tachtigduizend euro, op te brengen. Ook hebben corporaties er last van dat ze alleen maar huurwoningen mogen bouwen voor gezinnen met een inkomen tot ongeveer 33 duizend euro per jaar.
Woningcorporaties hebben weinig geld om in nieuwbouw te steken. Ze moeten dat namelijk financieren met de opbrengsten van de verkoop van de huizen die ze aan de huidige huurders verkopen. Door de malaise op de woningmarkt blijven de inkomsten achter. Deloitte verwacht dat gemeenten daardoor op zoek moeten naar andere partijen.