Zelf een huis bouwen of laten bouwen (eigenbouw) is mogelijk onder de noemer particulier opdrachtgeverschap. Wel moet je er rekening mee houden dat de gemeente bepaalt waar je mag bouwen. Dit meldt Rijksoverheid.
Opdracht tot een nieuwbouwhuis kan gegeven worden als particulier maar ook als collectief. Naast nieuwbouw komen beide vormen van particulier opdrachtgeverschap steeds vaker voor bij de verbouw van bestaande gebouwen. Dat kunnen kluswoningen zijn, maar ook scholen of kantoorpanden.
Particulier opdrachtgeverschap woning
Particulieren die een grondkavel kopen, dragen de volledige verantwoordelijkheid voor de bouw of verbouw van een woning. Ook is dat zo bij het kopen van een klushuis. Dit heet particulier opdrachtgeverschap. Daarbij heeft de koper veel zeggenschap bij het bouwen, omdat hij of zij alleen de beslissingen neemt.
Collectief particulier opdrachtgeverschap
Als je met meer mensen een pand bouwt of verbouwt heet dat een collectief particulier opdrachtgeverschap. Binnen een stichting of een vereniging geeft het CPO opdracht voor het totale nieuwbouw- of verbouwproject. Hierbij kunnen de betrokkenen zelf beslissen hoe de woning wordt ingedeeld en afgewerkt.
Begeleiding bij bouwen eigen woning door gemeente
Sommige gemeenten bieden gratis een ‘koperscoach’aan. De koperscoach is je centrale contactpersoon binnen de gemeente. Deze helpt je bij het nemen van belangrijke beslissingen waar de gemeente bij betrokken is. De begeleiding vanuit de gemeente kan per gemeente verschillen.
Door: Nationale Bouwgids