Het doel is om in 2030 ongeveer 900.000 nieuwe huizen in Nederland te hebben gebouwd, maar waar hebben gemeenten daar nog plek voor? Vooral in grotere steden is de ruimte schaars en zijn de prijzen hoog. Daarom is een deel van de bouwwereld overtuigd van omhoog kijken voor ruimte in plaats van vooruit of naast zich. Bestaande huizen zouden één of twee extra woonlagen kunnen krijgen, zodat mensen boven elkaar kunnen gaan wonen. Dit zou kunnen zorgen voor duizenden extra woningen per jaar, meldt NOS.
Architect Eric Vreedenburgh noemt deze vorm van bouw luchtgebonden bouw. Voor hem is het niet nieuw. Hij doet dit al jaren in Scheveningen. Hij noemt het innovatie, omdat deze extra woonlagen niet worden opgebouwd met bakstenen. “Zelfs de meest traditionele aannemer snapt dat je niet met zware metalen, bakstenen bijvoorbeeld, op bestaande bouw moet gaan construeren.”
Bestaande bewoners overhalen
Volgens Vreedenburgh zouden er in Den Haag zeker 5.000 extra woningen bij kunnen komen als de gemeente luchtgebonden gaat bouwen. Ondanks de technische mogelijkheden, zijn er echter ook drempels. Het gevaar bestaat natuurlijk dat bestaande bewoners er niet happig op zijn dat er bovenop hun woning wordt gebouwd. Plus, zij hebben dan te maken met langdurige bouwoverlast. Projectontwikkelaar Levi Koppenhol denkt bestaande bewoners te kunnen overhalen door verduurzamingsprojecten voor ze te betalen. "En de tien nieuwe bewoners gaan meebetalen aan de vaste lasten, waardoor die naar beneden gaan."
Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onderzoek de mogelijkheden van optoppen van woningen.
Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky