Provincie Limburg wil investeren in nieuwbouw Hoensbroekse wijk Slakhorst

Donderdag 16 februari 2023 hebben wethouder Marco Peters van de gemeente Heerlen en gedeputeerde Lia Roefs van Provincie Limburg de Samenwerkingsagenda 'Kader Kwaliteit Limburgse Centra Heerlen' ondertekend. De intentie van Provincie Limburg is om één miljoen te investeren om van de wijk Slakhorst in Hoensbroek een nieuwbouwwijk te maken. Dit meldt de Provincie Limburg.

Slakhorst is ruim honderd jaar geleden door architect Jan Stuyt gebouwd als een van de eerste mijnkoloniën. De woningen verkeren nu in slechte staat. Uit diverse onderzoeken blijkt dat renovatie zeer kostbaar is. Met sociale huur is dat niet op te brengen. Daarom worden de 169 kleinschalige, grondgebonden woningen gesloopt.

Sociale huur

Woningcorporatie Woonpunt gaat op deze plek 147 nieuwe woningen bouwen voor ouderen en voor kleine en grote gezinnen. Een groot deel van die woningen is bedoeld voor de sociale huur. Alle woningen krijgen zowel stedenbouwkundig als architectonisch een zeer duidelijk Jan Stuyt-stempel.

45 miljoen euro

In totaal is met de herbouw van Slakhorst in Hoensbroek circa 45 miljoen euro gemoeid. De gemeente Heerlen investeert nog eens tussen de drie en vier miljoen euro in de openbare ruimte. Provincie Limburg heeft de intentie om één miljoen euro bij te dragen.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres